ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Louis Althusser

Για τον Μαρξ


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ |
Κυρ, 08/05/2016 - 13:27

Για την εξουσία και την ταξική πάλη. Συζήτηση με τέσσερα μέλη της LCR


Ετοιμάζεται από τις εκδόσεις Εκτός Γραμμής

 

Michel Foucault

Για την εξουσία και την ταξική πάλη

Συζήτηση με τέσσερα μέλη της LCR

 

Μετάφραση: Χρήστος Βαλλιάνος

Παρουσίαση: Christian Laval

Σειρά: Θεωρία | Πολιτική

 

Τον Ιούλιο του 1977, ο Μισέλ Φουκώ παραχώρησε, για την εφημερίδα Rouge, συνέντευξη σε τέσσερα μέλη της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Λίγκας (LCR), ιστορικής οργάνωσης της επαναστατικής Αριστεράς στη Γαλλία. Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς στις πολιτιστικές σελίδες της εφημερίδας. Εκεί, ο Φουκώ, στον απόηχο της κυκλοφορίας του Επιτήρηση και τιμωρία και της Βούλησης για γνώση, του πρώτου τόμου της Ιστορίας της σεξουαλικότητας, περιγράφει την οπτική του για την έννοια της εξουσίας κάνοντας μια επισκόπηση στα βασικά έργα του, ενώ αναφέρεται ευθέως στο μαρξικό έργο, και της σχέση του με τον Μαρξ και τον μαρξισμό. Το κείμενο της συνέντευξης, μας παραχώρησε ευγενικά ο Κριστιάν Λαβάλ, εκ των μελών της LCR που απεύθυναν τις ερωτήσεις στον Φουκώ και πλέον σημαντικός θεωρητικός του κράτους.

 

Οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής είναι ένα μη κερδοσκοπικό, πολιτικό και θεωρητικό εγχείρημα στον χώρο του βιβλίου. Την ευθύνη λειτουργίας τους έχει εκδοτική ομάδα και οι αποφάσεις για την κατεύθυνση και το πρόγραμμα λαμβάνονται συλλογικά. Στόχος μας, η έκδοση βιβλίων χρήσιμων στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, για τη σύγχρονη πολιτική, θεωρητική, ιστορική και πολιτιστική αναζήτηση και δράση των καταπιεσμένων τάξεων και της Αριστεράς. Προσδοκία μας, οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής να βρουν νέες και νέους συνοδοιπόρους αποτελώντας βήμα για τη νέα γενιά, και να συμβάλουν στην προσέγγιση των μεγάλων ερωτημάτων των καιρών μας.

 

εκδόσεις Εκτός Γραμμής
Στρατηγοπούλου 7, 11 472, Αθήνα
τηλ. / fax: 210 6451975
κιν.: 6944182975
διανομή: 6955814624
e: ektosgrammisbooks@gmail.com
f: /EktosGrammis
t: @ektos_grammis
www.ektosgrammis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

BLOG|
28/03/2017 - 17:20

Ο Αλτουσέρ ανατρέχει στις φιλοσοφικές παρεμβάσεις του Λένιν για να υποστηρίξει ότι ο μαρξισμός δεν είναι μια νέα φιλοσοφία αλλά μια νέα πρακτική της φιλοσοφίας.

BLOG|
01/04/2017 - 14:22

Ανάμεσα στον Λένιν και την κατεστημένη φιλοσοφία υπάρχει μια κυριολεκτικά αφόρητη σχέση: εκείνη η οποία αγγίζει την κρατούσα φιλοσοφία στο ευαίσθητο σημείο του απωθημένου της, την πολιτική.

BLOG|
26/01/2017 - 20:59

Διασκεδάζουμε με καλό ποτό, jazz, blues, soul, garage, rock, punk και ό,τι μας βγάλει η βραδιά, ενισχύοντας οικονομικά τις εκδόσεις Εκτός Γραμμής στα μελλοντικά τους βήματα!

BLOG|
29/12/2016 - 13:03

Με βιβλία τους, παλιά τεύχη του περιοδικού και βιβλία των φίλων τους, σε τιμές συντροφικές, αλλά και με μουσική, καλή ρακή και κρασί και πολλή διάθεση για κουβέντα.