ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Georges Labica

Η βία; Ποια βία;


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΗΝΑ |
Τρί, 09/01/2018 - 03:43

Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας: «Άσωτοι», του Γκρεγκ Τζάκσον


Η Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας που λειτουργεί στην Πολιτική-Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής δίνει ραντεβού την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου στις 7:30 μ.μ. και συζητάει για το βιβλίο:

 

Άσωτοι
του Γκρεγκ Τζάκσον
Αντίποδες, 2017

 

Η πρώτη μας συνάντηση για το νέο έτος γίνεται με αφορμή ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2017: Διαβάσαμε και συζητάμε για την συλλογή διηγημάτων «Άσωτοι» του Γκρεγκ Τζάκσον (μτφρ. Παναγιώτης Κεχαγιάς).

 

Οι Άσωτοι είναι μικρές ιστορίες για ανθρώπους της εποχής μας. Νεαροί (30+), σχετικά πετυχημένοι, πολυμήχανοι και ευρυμαθείς, οι άσωτοι του Τζάκσον συνεχώς αισθάνονται πως κάτι ακόμα τους διαφεύγει και τους προσπερνά ∙ σκάβοντας όμως προς τις ρίζες της προσωπικής τους ολοκλήρωσης δεν βρίσκουν πάντα αυτό που περιμένουν. Άλλοτε καλύπτουν το κενό με φθηνά (ή ακριβότερα) ναρκωτικά, άλλοτε αναζητούν περισπασμούς (συναισθηματικούς ή σωματικούς) και άλλοτε στοχάζονται και φιλοσοφούν αναζητώντας μια κάποια επιφοίτηση που τουλάχιστον θα ορίσει ένα πιο σωστό ερώτημα. Άλλωστε, όπως κάνει σαφές και η γλαφυρή πρόζα του Τζάκσον, τα σωστά ερωτήματα είναι πιο σημαντικά από τις πρόχειρες απαντήσεις.

 

Με αφορμή μικρά ή μεγαλύτερα στιγμιότυπα της καθημερινότητας, η γλώσσα και το ύφος του Τζάκσον ταξιδεύει παράλληλα με τις σκέψεις των ηρώων και ηρωίδων του – άλλωστε και ο ίδιος ανήκει στην ίδια γενιά και επιχειρεί κάπως να την ορίσει, αφού πρώτα φροντίσει να αποδομήσει αρκετές της όψεις. Για την γλώσσα αλλά και το «σκάψιμό» του στα ψυχικά και συναισθηματικά ενδότερα, ο Γκρεγκ Τζάκσον έχει ήδη συμπεριληφθεί στην λίστα των 5 πιο υποσχόμενων συγγραφέων κάτω των 35 στην Αμερική. Διαβάζοντάς τον βλέπει κανείς μια σειρά αναφορές και συγγένειες με την μεγάλη λογοτεχνική παράδοση την οποία θέλει να συνεχίσει (από τον Πίντσον μέχρι τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας), όμως είναι σαφές πως δοκιμάζει να καταθέσει ένα δικό του προσωπικό ύφος, συγκεντρώνοντας τις επιρροές και αναζητώντας μια σύγχρονη έκφρασή τους.

 

Η Λέσχη μας, ως συνήθως, επιμένει να διαβάζει και να συζητά με τρόπο συλλογικό. Άλλωστε ποιος είπε πως το διάβασμα πρέπει να είναι μοναχική εμπειρία; Αυτήν την Πέμπτη το απόγευμα μαζευόμαστε στο φιλόξενο χώρο της Πολιτικής-Πολιτιστικής Λέσχης Εκτός Γραμμής για να μοιραστούμε τις εντυπώσεις μας από το βιβλίο και, όπως πάντα, να επιλέξουμε την επόμενη αναγνωστική μας συντροφιά.

 

Έχουμε την τιμή και την χαρά, στη συζήτηση αυτή, να φιλοξενήσουμε τον Παναγιώτη Κεχαγιά, μεταφραστή του βιβλίου, και τον Κώστα Σπαθαράκη, από τις εκδόσεις Αντίποδες.

 

Σας περιμένουμε!

 

Εγγραφείτε στο group της Λέσχης Ανάγνωσης Λογοτεχνίας στο facebook για να ενημερώνεστε για τις δραστηριότητές μας, να βρίσκετε παρουσιάσεις κριτικές για τα βιβλία που θα διαβάζουμε και συζητάμε και πολλά άλλα: Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας Εκτός Γραμμής

 

Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας Εκτός Γραμμής

Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Αθήνα

(Χαρ.Τρικούπη, στάση Λασκάρεως)

e: lesxi.ektosgrammis@gmail.com

fΛέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας Εκτός Γραμμής

www.ektosgrammis.gr/club

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΔΙΕΘΝΗ|
05/10/2018 - 09:45

Αυτοί που επιβάλλουν την επιτροπεία στην Ελλάδα χρησιμοποιούν τη χώρα ως ενεργούμενο των στρατηγικών επιδιώξεών τους για την επιβολή της μονοκρατορίας τους.

ΘΕΩΡΙΑ|
05/06/2018 - 11:44

Ο Αλτουσέρ επιχειρεί να τεκμηριώσει ότι η φιλοσοφία δεν είναι μια πρακτική που αφορά απλώς τους ακαδημαϊκούς φιλοσόφους αλλά όλους τους ανθρώπους.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
04/06/2018 - 11:18

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εκφράζοντας τα συμφέροντα της ελληνικής ολιγαρχίας, αναζητεί προστασία στο πλευρό των ΗΠΑ και εμπλέκει τη χώρα σε επικίνδυνα γεωπολιτικά σχέδια.

ΙΣΤΟΡΙΑ, Μάης ‘68|
11/05/2018 - 09:26

Μέχρι την Τετάρτη 23 Μάη 10 εκατ. Γάλλοι (40% του ενεργού πληθυσμού) απεργούν. Είναι η μεγαλύτερη απεργία που γνώρισε ποτέ η μεταπολεμική Ευρώπη.