ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Georges Labica

Η βία; Ποια βία;


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Συζήτηση 1η: «Το "συμβάν" του Μάη»


Στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων για τα 50 χρόνια από τον Μάη του ’68 η Πολιτική-Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής διοργανώνει την Τρίτη 29 Μαΐου, 7:30 μ.μ. εκδήλωση-συζήτηση με θέμα:

 

Το «συμβάν» του Μάη

 

Πριν οι δρόμοι του Παρισιού πλημμυρίσουν από το εξεγερμένο φοιτητικό και εργατικό πλήθος που έτρεχε προσπαθώντας να αφήσει τον παλιό κόσμο πίσω του, επί δύο δεκαετίες ο πλανήτης συγκλονίζονταν από τεράστια αντιιμπεριαλιστικά κινήματα αλλά και νέες επαναστατικές απόπειρες. Ποια είναι τα σημαντικότερα αντιαποικιακά εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα της περιόδου και πώς επηρεάζουν τον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων; Ποια ήταν η ιδιαιτερότητα του αλγερινού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος για τους Γάλλους και πώς επηρεάζει τις μετέπειτα εξελίξεις; Τι ήταν ο «γκεβαρισμός», η ειδική εκδοχή στρατηγικής για την αντιιμπεριαλιστική επανάσταση που διεκδίκησε ώς το τέλος της ζωής του ο Τσε; Τι ήταν και ποια επίδραση είχε στη Δύση, σε φοιτητές, διανοούμενους και πολιτικές οργανώσεις, η Πολιτιστική Επανάσταση, που εκκινεί το 1966 στην Κίνα εγκαινιάζοντας μια απόπειρα «επανάστασης μέσα στην επανάσταση»; Ποια η πολιτική και θεωρητική της σημασία; Πώς επικαθόρισε η νίκη των Βιετκόνγκ, που μετέτρεψαν τη ζούγκλα του Βιετνάμ στο Βατερλώ της αμερικανικής πολεμικής μηχανής την παγκόσμια συγκυρία, και πώς γιγαντώθηκε το αντιπολεμικό κίνημα μέσα στην καρδιά του θηρίου αλλά και διεθνώς; Πώς επιδρούν όλα αυτά στο ευρωπαϊκό και ειδικά στο γαλλικό 1968; Τι ήταν ο Μάης και πώς φτάσαμε ώς τη «νύχτα των οδοφραγμάτων»;

  

Μαζί μας οι:

Γιώργος Καλαμπόκας, Ο Μάης ως συνάντηση, ο Μάης ως συμβάν

Δημήτρης Λένης, Η λογική της εξέγερσης: Η Πολιτιστική Επανάσταση και η Δύση

Γιάννης Σκαλιδάκης, Αποαποικιοποίηση και επανάσταση

  

Αναλυτικά το πρόγραμμα του κύκλου συζητήσεων για τον Μάη του ’68 εδώ.

  

Σας περιμένουμε!

  

Πολιτική - Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής

Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Αθήνα

(Χ. Τρικούπη, στάση Λασκάρεως)

elesxi.ektosgrammis@gmail.com

f: /EktosGrammis

t: @ektos_grammis

www.ektosgrammis.gr/club

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΔΙΕΘΝΗ|
05/10/2018 - 09:45

Αυτοί που επιβάλλουν την επιτροπεία στην Ελλάδα χρησιμοποιούν τη χώρα ως ενεργούμενο των στρατηγικών επιδιώξεών τους για την επιβολή της μονοκρατορίας τους.

ΘΕΩΡΙΑ|
05/06/2018 - 11:44

Ο Αλτουσέρ επιχειρεί να τεκμηριώσει ότι η φιλοσοφία δεν είναι μια πρακτική που αφορά απλώς τους ακαδημαϊκούς φιλοσόφους αλλά όλους τους ανθρώπους.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
04/06/2018 - 11:18

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εκφράζοντας τα συμφέροντα της ελληνικής ολιγαρχίας, αναζητεί προστασία στο πλευρό των ΗΠΑ και εμπλέκει τη χώρα σε επικίνδυνα γεωπολιτικά σχέδια.

ΙΣΤΟΡΙΑ, Μάης ‘68|
11/05/2018 - 09:26

Μέχρι την Τετάρτη 23 Μάη 10 εκατ. Γάλλοι (40% του ενεργού πληθυσμού) απεργούν. Είναι η μεγαλύτερη απεργία που γνώρισε ποτέ η μεταπολεμική Ευρώπη.