ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Συζήτηση 6η: «“The Movement”: Ο Μάης στις ΗΠΑ»


UPDATE: Λόγω του χαμού του συντρόφου μας Θανάση Τσ. η συζήτηση αναβάλλεται. Θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

 

Ο κύκλος συζητήσεων για τα 50 χρόνια από τον Μάη του ’68 που διοργανώνει η Πολιτική-Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής ολοκληρώνεται την Τρίτη 3 Ιουνίου, 7:30 μ.μ. με την 6η συζήτηση με θέμα:

 

«The Movement»: Ο Μάης στις ΗΠΑ

 

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, η συναίνεση στο μέλλον που σχεδίαζαν οι ΗΠΑ για τον κόσμο ήταν σχεδόν καθολική στις χώρες της Δύσης. Αυξημένοι ρυθμοί ανάπτυξης, επέκταση της κατανάλωσης στα λαϊκά στρώματα, αναβαθμισμένη προοπτική κοινωνικής ανέλιξης, ευρεία πρόσβαση σε πολιτιστικά προϊόντα και μια ειρήνη που φάνταζε τόσο παγκόσμια όσο και «αιώνια». Και το σημαντικότερο όλων: Στις ίδιες τις ΗΠΑ ο εσωτερικός εχθρός έμοιαζε για τα καλά ηττημένος, αν όχι εξοντωμένος. Όμως, παρά την προηγούμενη άγρια καταστολή των απεργιών κατά τον Μεσοπόλεμο και τη φυσική εξόντωση των ηγετών του αμερικανικού εργατικού κινήματος, παρά τις πολιτικές διώξεις του μακαρθισμού τη δεκαετία του ’50 και την πλήρη υποταγή του κόσμου στα σχέδια της αμερικανικής αυτοκρατορίας, οι φωνές που μιλούσαν για αντίσταση, εξέγερση, αλλά και επανάσταση διαρκώς πλήθαιναν.

Ποιοι παράγοντες οδήγησαν το κίνημα των μαύρων στη «μεγάλη πορεία» των δεκαετιών του ’60 και του ’70 για τη διεκδίκηση πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, διασαλεύοντας το κλίμα φαινομενικής ευφορίας και αισιοδοξίας στην καρδιά του «ελεύθερου κόσμου»; Γιατί οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της υπερδύναμης βγήκαν στους δρόμους και κατέλαβαν μερικά από τα διασημότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας με στόχο να «φέρουν τον πόλεμο πίσω στην πατρίδα»; Ποια ήταν η επιρροή του αντιπολεμικού κινήματος στις ΗΠΑ στο «παγκόσμιο ’68» και στο τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ; Ποιες πολιτικές πρωτοπορίες ξεπήδησαν από τον κοινωνικοπολιτικό ριζοσπαστισμό της δεκαετίας του ’60 και πώς αντιμετωπίστηκαν από το αμερικανικό κράτος; Ποια ιδεολογικά ρεύματα επηρέασαν αυτόν τον ριζοσπαστισμό και ποια πολιτιστικά κινήματα τροφοδότησε; Ποια η επιρροή της αριστεράς αλλά και του θρησκευτικού στοιχείου στην ανάπτυξή του; Συναντήθηκαν τελικά, και πώς, οι λευκοί μικροαστοί φοιτητές, που αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά του αντιπολεμικού κινήματος, με το μαύρο προλεταριακό, και πολλές φορές περιθωριακό, στοιχείο του κινήματος φυλετικών δικαιωμάτων;

 

Μαζί μας οι:

Ευγενία Ανδρικοπούλου, Οι ΗΠΑ τη δεκαετία του '60

Θανάσης Σαράντης, «I am not your negro»: Μαύρος ριζοσπαστισμός και πολιτικά δικαιώματα

Χρίστος Τουλιάτος, «Bring the war back home!»: Το αντιπολεμικό κίνημα στην καρδιά του κτήνους

 

Δείτε το event του κύκλου συζητήσεων στο facebook εδώ.

Διαβάστε το πλήρες πρόγραμμα του κύκλου συζητήσεων εδώ.

Δείτε το πρόγραμμα του κινηματογραφικού αφιερώματος στον Μάη του ’68 εδώ.

 

Σας περιμένουμε!

 

Πολιτική - Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής

Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Αθήνα

e: [email protected]

f: /EktosGrammis

t: @ektos_grammis

www.ektosgrammis.gr/club

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
30/05/2023 - 12:10

Η Απάντηση στον Τζων Λιούις συνιστά πριν απ’ όλα μια εξαιρετική εισαγωγή στον μαρξισμό του Αλτουσέρ, ένα αλτουσεριανό μανιφέστο.

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
17/01/2023 - 17:34

Ο Φεμινισμός για το 99%, από τα πιο σημαίνοντα κείμενα του ρεύματος της κοινωνικής αναπαραγωγής, είναι γέννημα-θρέμμα της Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.