ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΗΝΑ |
Παρ, 24/03/2017 - 22:10

Βιβλιοπαρουσίαση: «Σμιλεύοντας την υποταγή», της Ποθητής Χαντζαρούλα


Η πολιτική-πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής διοργανώνει την Τρίτη 28 Μαρτίου, 7:30 μ.μ. παρουσίαση & συζήτηση του βιβλίου της Ποθητής Χαντζαρούλα:

 

Σμιλεύοντας την υποταγή

Οι έμμισθες οικιακές εργάτριες στην Ελλάδα το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα

(Παπαζήσης, 2012)

 

Οι έμμισθες οικιακές εργάτριες υπήρξαν ένα από τα κατεξοχήν παραγνωρισμένα τμήματα της εργατικής τάξης. Η οικιακή εργασία συχνά δεν λογιζόταν καν για εργασία αλλά μάλλον για ένα ειδικό καθεστώς όπου οι εργοδότριες φέρονταν να παρέχουν προστασία και στέγη στην κοπέλα και εκείνη να ανταποδίδει με τις υπηρεσίες της. Κι όμως η έμμισθη οικιακή εργασία έπαιξε μείζονα ρόλο στη συγκρότηση της εργατικής αλλά και της μεσαίας τάξης στις αρχές του αιώνα, συμβάλλοντας παράλληλα στη συγκρότηση της υποκειμενικότητας της εργαζόμενης γυναίκας.

Στη μελέτη της Ποθητής Χαντζαρούλα οι αφανείς εργάτριες γίνονται πρωταγωνίστριες της ίδιας της ζωής τους αφηγούμενες τις εμπειρίες τους από τον εργασιακό τους βίο. Και από αυτά ακριβώς τα βιώματα η μελέτη επιχειρεί να ανασυγκροτήσει τις κοινωνικές σχέσεις που χτίστηκαν πάνω σε μια τέτοια κοινωνική ανισότητα και που διαμορφώνουν μέχρι και σήμερα σώματα και πρακτικές.

Πώς αναπαράγεται η ταξική υποτέλεια; Διαμορφώνει άραγε η ένταξη σε ένα εργασιακό καθεστώς που χαρακτηρίζεται από τη βίαιη επιβολή και την περιθωριοποίηση ένα «έθος υποταγής»; Ο κύκλος πατέρας - εργοδότης - σύζυγος συγκροτεί καθεστώτα μαθητείας στην υποταγή και / ή τεχνολογίες υποταγής; Πώς διαπλέκεται η επιτέλεση ταξικών και έμφυλων υποκειμενικοτήτων; Από πού προέρχεται το στίγμα της οικιακής εργασίας και πώς σχετίζεται με τη μεσαία τάξη στην Ελλάδα; Πώς συνδέεται η έμφυλη με την ταξική εξουσία και γιατί οι γυναίκες εργοδότριες ασκούν ακραίες πατριαρχικές πρακτικές, ακόμα και βάναυσης σωματικής επιβολής; Μπορούμε να μελετήσουμε το φαινόμενο της έμμισθης οικιακής εργασίας πέρα κι έξω από λογικές θυματοποίησης ή ηρωοποίησης;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα επιδιώκει να απαντήσει η έρευνα της Ποθητής Χαντζαρούλα, όχι μόνο συμβάλλοντας στη μελέτη ενός φαινομένου τοποθετημένου στα περιθώρια της ιστορίας αλλά και ανοίγοντας ξανά τη συζήτηση γύρω από τις σύγχρονες και ραγδαία επιδεινούμενες εργασιακές σχέσεις.

 

Μαζί μας οι:

Ποθητή Χαντζαρούλα, επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, συγγραφέας του βιβλίου

Αποστόλης Καψάλης, ερευνητής εργασιακών σχέσεων ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

Δήμητρα Λαμπροπούλου, ιστορικός, λεκτόρισσα Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Σας περιμένουμε!

 

Πολιτική – Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής

Αθήνα, Στρατηγοπούλου 7 &  Μαυρικίου

(Χαρ.Τρικούπη, στάση Λασκάρεως)

 

e: [email protected]

f: /EktosGrammis

t: @ektos_grammis

www.ektosgrammis.gr/club

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
30/05/2023 - 12:10

Η Απάντηση στον Τζων Λιούις συνιστά πριν απ’ όλα μια εξαιρετική εισαγωγή στον μαρξισμό του Αλτουσέρ, ένα αλτουσεριανό μανιφέστο.

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
17/01/2023 - 17:34

Ο Φεμινισμός για το 99%, από τα πιο σημαίνοντα κείμενα του ρεύματος της κοινωνικής αναπαραγωγής, είναι γέννημα-θρέμμα της Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.