ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Louis Althusser

Για τον Μαρξ


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΘΗΝΑ |
Τετ, 24/05/2017 - 08:15

Ξαναδιαβάζοντας το Κεφάλαιο στα 150 / Συνεδρία 1: Η θεωρία της αξίας


 

ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

Ξαναδιαβάζοντας το Κεφάλαιο στα 150

 

Συνεδρία 1η

Η θεωρία της αξίας

Πέμπτη 25 Μαΐου, 7 μ.μ.

 

Εισήγηση: Δημήτρης Παπαφωτίου

Σχολιασμός: Παναγιώτης Σωτήρης

 

Ο κύκλος των σεμιναρίων μας ξεκινά με μια συνεδρία αφιερωμένη στο περίφημο πρώτο μέρος του Κεφαλαίου. Πρόκειται για ένα από τα πλέον συζητημένα και αινιγματικά κείμενα του μαρξικού έργου συνολικά, στο οποίο ο Μαρξ εκθέτει τον πυρήνα του ώριμου οικονομικού έργου του, την αξιακή θεωρία του. Παρά τις αναρίθμητες αναλύσεις που συνοδεύουν το πρώτο μέρος του Κεφαλαίου εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα, η αποκρυπτογράφησή του παραμένει ανοιχτό θεωρητικό ζήτημα.

Στο πρώτο αυτό σεμινάριο θα εξετάσουμε τη σχέση της μαρξικής θεωρίας της αξίας με την κλασική ρικαρδιανή θεωρία, αναδεικνύοντας τη ρήξη ανάμεσα στη μαρξική και την κλασική εργασιακή θεωρία της αξίας, ρήξη που επιφέρει η νέα σχέση μεταξύ εργασίας και αξίας την οποία εισηγείται ο Μαρξ. Έπειτα θα περιγράψουμε την πορεία σκέψης που διαγράφει ο Μαρξ από τα πρώτα οικονομικά έργα της δεκαετίας του ’50 έως και το 1872, το έτος δηλαδή της δεύτερης και πλέον ολοκληρωμένης έκδοσης του Κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πραγματευτούμε τις μεθοδολογικές και φιλοσοφικές προκείμενες της μαρξικής θεωρίας της αξίας, το ερώτημα της (αν)ιστορικότητας της αφήγησης του πρώτου μέρους, ζητήματα που σχετίζονται με την ίδια τη διάρθρωση και δομή του κειμένου, τη σχέση παραγωγής και ανταλλαγής στη διαμόρφωση της κεφαλαιοκρατικής εμπορευματικής παραγωγής κ.λπ. Παράλληλα, θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε πιθανές αντιφάσεις του μαρξικού έργου οι οποίες συνδέονται κυρίως με την υπαρκτή αλλά όχι ολοκληρωμένη ρήξη του Μαρξ με τον Ρικάρντο.

Το σεμινάριο θα εκταθεί ώς τις παρυφές της χρηματικής θεωρίας της αξίας, η οποία θα μας οδηγήσει στο δεύτερο σεμινάριο και θα αποτελέσει εισαγωγή στην ανάλυση περί φετιχισμού του εμπορεύματος, προϊδεάζοντας για το περιεχόμενο και του τρίτου σεμιναρίου.

 

Διαβάστε το πλήρες πρόγραμμα του σεμιναρίου εδώ.

 

Σας περιμένουμε!

 

 

 

Πολιτική - Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής

Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Αθήνα

e: lesxi.ektosgrammis@gmail.com

f: /EktosGrammis

t: @ektos_grammis

www.ektosgrammis.gr/club

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ|
21/11/2017 - 15:31

Χαρακτηριστικό αυτής της γενιάς είναι η απώλεια της ουτοπίας ως μελλοντικής υπόσχεσης για μια καλύτερη ζωή.

ΔΙΕΘΝΗ|
24/09/2017 - 12:58

Η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» φαίνεται να διαταράσσει τα ήρεμα νερά της γερμανικής πολιτικής ζωής.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ|
21/09/2017 - 11:16

Μετά από οχτώ χρόνια μνημονίων την εντυπωσιακότερη αύξηση της κοινωνικής αποδοχής καταγράφουν τρεις πολιτικές αξίες: «Ιδιωτικός τομέας», «Δεξιά», «Νεοφιλελευθερισμός».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
17/09/2017 - 18:50

Τέσσερα χρόνια μετά, η φασιστική δολοφονία δεν ξεχνιέται και η ανάγκη επαγρύπνησης απέναντι στο φασιστικό κτήνος παραμένει.