ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


ΒΙΒΛΙΑ |
Δευ, 02/05/2016 - 01:08

Φουκώ και Μαρξ. Το παραγωγικό υποκείμενο


Pierre Macherey

Φουκώ & Μαρξ 
Το παραγωγικό υποκείμενο

 

Μετάφραση: Τάσος Μπέτζελος

Σειρά: Θεωρία | Μελέτες

Σελίδες: 92 | ISBN: 978-618-80832-0-2 | Σχήμα: 14x21 cm | Τιμή: 8,52€

 

Είναι αδύνατον να στοχαστούμε σήμερα την ιστορία χωρίς να χρησιμοποιήσουμε μια σειρά από έννοιες που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη σκέψη του Μαρξ και χωρίς να τοποθετηθούμε σε έναν ορίζοντα που περιέγραψε και όρισε ο Μαρξ. Τελικά, θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε αν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ τού να είναι κανείς ιστορικός και του να είναι μαρξιστής.

Michel Foucault

Συνέντευξη στο περιοδικό Magazine Litteraire (1975),

M. Foucault, Dits et ecrits, τόμ. ΙΙ, Gallimard, Παρίσι 1994, σ. 753.

 

Το κείμενο του Πιερ Μασερέ Φουκώ και Μαρξ. Το παραγωγικό υποκείμενο προέρχεται από μια διάλεξη που δόθηκε στις 10 Μαΐου 2012 σε σεμινάριο για καθηγητές φιλοσοφίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην πόλη Λιλ της Γαλλίας. Ο συγγραφέας δεν ακολουθεί το μονοπάτι που πηγαίνει από τον Μαρξ στον Φουκώ, ένα εγχείρημα εξίσου θεμιτό ασφαλώς, αλλά αντιθέτως το –μάλλον πιο δύσβατο– μονοπάτι που οδηγεί από τον δεύτερο στον πρώτο. Συνεπώς, δεν εστιάζει τόσο στα κείμενα του Φουκώ όσο σε συγκεκριμένα χωρία και μέρη του Κεφαλαίου, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι έννοιες της απόλυτης και της σχετικής υπεραξίας, της συνεργασίας και της εργασιακής δύναμης, τις οποίες προσεγγίζει στηριζόμενος σε αναλύσεις και επεξεργασίες του Φουκώ. Με άλλα λόγια, επιχειρεί να διαβάσει τη θεωρία του Μαρξ για την καπιταλιστική εκμετάλλευση και εν γένει για τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής υπό το φως ορισμένων θεμελιωδών εννοιών του Φουκώ, όπως οι σχέσεις εξουσίας, η δύναμη, η βιοεξουσία και η βιοπολιτική. Αναδεικνύεται έτσι όχι μόνον ο πλούτος, το βάθος και η δραματική επικαιρότητα του μαρξικού κειμένου, αλλά και η δυνατότητά του να προεκτείνεται πέραν των αυστηρών ορίων του, συναντώντας στην προκειμένη περίπτωση τις αναλύσεις του Φουκώ, ενός εκ των σημαντικότερων υλιστών φιλοσόφων του προηγούμενου αιώνα, και τελικά να αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την ανάλυση των μετασχηματισμών του σύγχρονου καπιταλισμού.

Με αυτό το βιβλίο του Πιερ Μασερέ αρχίζει και το ταξίδι των εκδόσεων Εκτός Γραμμής. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον συγγραφέα, που με χαρά αποδέχτηκε την πρότασή μας να ξεκινήσουμε με το δικό του κείμενο για τον Φουκώ και τον Μαρξ. Από αυτή την άποψη, δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι το πρώτο υλικό αποτύπωμα των εκδόσεων Εκτός Γραμμής είναι ενδεικτικό και των επόμενων βημάτων, δεδομένου ότι στόχος αυτού του συλλογικού εγχειρήματος είναι πράγματι να εκδοθούν βιβλία «εκτός γραμμής», που θα μπορούν να αποτελέσουν, καθένα με τον δικό του τρόπο, εμπειρία της σκέψης, προτροπή σε προβληματισμό και σε δράση. δηλαδή θεωρητικές πρακτικές...

 

Ο Πιερ Μασερέ γεννήθηκε το 1938 και είναι ένας από τους σπουδαιότερους γάλλους φιλοσόφους της εποχής μας. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Λουί Αλτουσέρ (συμμετείχε στο Να διαβάσουμε το Κεφάλαιο) και δίδαξε φιλοσοφία στα πανεπιστήμια Paris I και Lille III. Έχει δημοσιεύσει κείμενα και βιβλία για τη σκέψη του Σπινόζα (στην Ηθική του οποίου έχει αφιερώσει μια πεντάτομη εισαγωγή), τον Μαρξ και τον μαρξισμό, τη σχέση φιλοσοφίας και λογοτεχνίας, την ιστορία της φιλοσοφίας, την καθημερινότητα και την ουτοπία.

 

εκδόσεις Εκτός Γραμμής
Στρατηγοπούλου 7, 11 472, Αθήνα
τηλ. / fax: 210 6451975
κιν.: 6944182975
διανομή: 6955814624
e: [email protected]
f: /EktosGrammis
t: @ektos_grammis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

BLOG|
27/12/2019 - 12:54

Ένα σημαντικό αδημοσίευτο χειρόγραφο του Λουί Αλτουσέρ από τη δεκαετία του 1970 κυκλοφορεί στα ελληνικά και υπόσχεται μια μύηση στη φιλοσοφία για τους μη φιλοσόφους

BLOG|
31/03/2018 - 13:10

Οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την έκδοση δύο σημαντικών νέων βιβλίων.

BLOG|
28/03/2017 - 17:20

Ο Αλτουσέρ ανατρέχει στις φιλοσοφικές παρεμβάσεις του Λένιν για να υποστηρίξει ότι ο μαρξισμός δεν είναι μια νέα φιλοσοφία αλλά μια νέα πρακτική της φιλοσοφίας.

BLOG|
16/12/2021 - 15:57

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίουπου διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».