ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Louis Althusser

Για τον Μαρξ


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Φάκελος «Διαδρομές της αλληλεγγύης: Με αφορμή το City Plaza»

Διαδρομές της αλληλεγγύης: Με αφορμή το City Plaza


Διανύουμε μια νέα περίοδο με ποιοτικά διαφορετικές ανάγκες όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα και την Ευρώπη σε σχέση με μερικούς μήνες πριν. Ο ρατσισμός των κλειστών συνόρων και η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία όξυναν με ακραίο τρόπο τη συστηματική δολοφονική πολιτική της Δύσης εις βάρος των προσφύγων. Σε μια τέτοια συνθήκη, ο αγώνας για ανοιχτά σύνορα συνεχίζεται μαζί με τη διαρκή μάχη για αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγών έξω από αποκομμένους καταυλισμούς και στρατόπεδα.

Ο Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza αποτελεί ένα πρωτότυπο πείραμα αλληλεγγύης και απάντησης στην κυβερνητική πολιτική· έναν χώρο που διάστημα της λειτουργίας του θεωρείται υποδειγματικός και πρωτοπόρος· ένα πείραμα που, όπως δείχνουν οι πρόσφατες επισκέψεις γνωστών διανοούμενων, ακτιβιστικών ομάδων και συνδικαλιστικών οργανώσεων απ’ όλη την Ευρώπη, έχει ξεπεράσει τα στενά ελληνικά όρια.

Με αυτή την αφορμή το Σάββατο, 28 Μαΐου, οργανώσαμε στην Πολιτική-Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής στην Αθήνα μια συζήτηση με αγωνιστές και αγωνίστριες του κινήματος αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, με θέμα τις όψεις της αλληλεγγύης σήμερα, τον ρόλο της ως κινητήριας κοινωνικής δύναμης και ως πρακτικής μιας δυνάμει νεάς ηγεμονίας των υποτελών τάξεων, αλλά και τον νέο τρόπο προσέγγισης της πολιτικής που προτείνει και υλοποιεί.

Στη συζήτηση συμμετείχαν η Ευγενία Ανδρικοπούλου από την Αριστερή Ανασύνθεση, ο Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, η Όλγα Λαφαζάνη από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, ο Σίμος Σιμωτάς από την Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση και η Μάνια Σωτηροπούλου από την Ανασύνθεση ΟΝΡΑ.

Στον παρόντα φάκελο δημοσιεύουμε τα κείμενα των ομιλιών των συμμετεχόντων στην εκδήλωση, ενώ σταδιακά θα συμπεριληφθούν και άλλα κείμενα για το ίδιο θέμα.

Ευγενία Ανδρικοπούλου: Το City Plaza ως κοινωνικό πείραμα και ως σχολείο

Σίμος Σιμωτάς: Η κοινή ζωή ντόπιων και προσφύγων ως αισιοδοξία της βούλησης

Μάνια Σωτηροπούλου: Το ιστορικό της αλληλεγγύης

Θανάσης Κούρκουλας: Το κίνημα δίπλα στους πρόσφυγες, όπου κι αν βρίσκονται

Όλγα Λαφαζάνη: Ένα αντιπαράδειγμα στο εδώ και στο τώρα

 

 

Φωτογραφία: Στάλη Συμεών

Πολιτική-Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής
e: lesxi.ektosgrammis@gmail.com
f: /EktosGrammis
t: @ektos_grammis

www.ektosgrammis.gr/club

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ|
06/02/2018 - 12:34

H έξοδος είναι μια χαοτική διαδικασία που δεν μπορεί να εγγυηθεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
27/01/2018 - 14:13

Ματαιώνουμε για τρίτη χρονιά τη μάζωξη πατριδοκαπηλίας και μίσους των ναζί για τα Ίμια, συμμετέχουμε στη συγκέντρωση του Σαββάτου 27.1 και 3.2.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
20/12/2017 - 15:20

Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη των υποτροφιών έχουν πληρωθεί ελάχιστοι και ελάχιστες από εμάς.

ΙΣΤΟΡΙΑ, Ξαναγυρνώντας στον κόκκινο Οκτώβρη|
20/12/2017 - 13:07

Δεν μπορούμε να φανταστούμε τον 20ό αιώνα χωρίς τον Οκτώβρη· κάθε μεγάλο γεγονός μετά το 1917 φέρει το χνάρι του.