ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


ΔΙΕΘΝΗ |
Παρ, 19/05/2017 - 12:18

Η Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία προάγγελος των γερμανικών εκλογών


Οι τοπικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας αποτελέσαν την τελευταία εκλογική αναμέτρηση πριν από τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Παρά το γεγονός ότι ο πολιτικός χάρτης της Γερμανίας παρουσιάζει έντονες τοπικές αποκλίσεις, με τα τοπικά ζητήματα να παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην πολιτική ατζέντα (καθώς τα κρατίδια έχουν διευρυμένες αρμοδιότητες), μια εκλογική αναμέτρηση στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας έχει πάντα ιδιαίτερη βαρύτητα, πόσο μάλλον όταν διεξάγεται λίγους μήνες πριν από μια κεντρική εκλογική μάχη.

Η άλλοτε βιομηχανική καρδιά της χώρας με τις τεράστιες βιομηχανικές μονάδες και τα εκατοντάδες ορυχεία της αποτελούσε πάντα το σημαντικότερο «κάστρο» της σοσιαλδημοκρατίας. Η στενή αυτή σχέση του τοπικού πληθυσμού με το SPD οφείλεται κυρίαρχα στην παρουσία μιας πολυπληθούς εργατικής τάξης, η οποία χάρη στο μεταπολεμικό κοινωνικό συμβόλαιο απολάμβανε υψηλούς μισθούς και βελτιωμένες εργασιακές συνθήκες. Με την αποβιομηχάνιση των τελευταίων δεκαετιών όμως η εικόνα αυτή έχει αλλάξει δραματικά. Σήμερα καταγράφονται σχετικά υψηλά ποσοστά της επίσημης ανεργίας (που σε πολλές περιοχές ξεπερνά το 10%), ενώ ολόκληρες πόλεις παρουσιάζουν σημάδια εγκατάλειψης, με τα κτίρια να καταρρέουν και τις δημοτικές υπηρεσίες να συρρικνώνονται καθώς πολλοί δήμοι έχουν χρεοκοπήσει. Το ποσοστό των ανθρώπων που ζει με λιγότερο από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος, που ορίζεται δηλαδή επισήμως ως φτωχό, αυξάνεται από το 15,4% στο 17,5%. Πουθενά αλλού στη Γερμανία δεν υπάρχουν τόσα παιδιά που υποφέρουν από φτώχεια: το ποσοστό τους αυξήθηκε από το 20,9% στο 22,9%· πολλά από αυτά μάλιστα βασίζονται στις φιλανθρωπικές δομές ακόμα και για την εξασφάλιση ενός ζεστού γεύματος. Από την άλλη, το ποσό που ξοδεύει το κρατίδιο για την παιδεία είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Παρόλο που η οικονομία της Γερμανίας παρουσιάζει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, η κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής έχει χειροτερεύσει αισθητά την τελευταία δεκαετία και δεν διαφαίνεται κάποια προοπτική για την αλλαγή αυτών των συνθηκών.

Καθώς η εμπιστοσύνη των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής προς τους Σοσιαλδημοκράτες φθίνει, οι εκλογές συνιστούσαν εξαρχής μια δύσκολη διαδικασία για το SPD. Δεδομένο επίσης ήταν ότι θα αποτελούσαν κι ένα κρίσιμο τεστ για τον νέο αρχηγό των σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, που πριν από δύο μήνες αντικατέστησε τον «φθαρμένο» Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην ηγεσία του κόμματος. Ωστόσο, η αρχική ευφορία που δημιουργούσε το γεγονός ότι δημοκοπικά το SPD φαινόταν ακόμα και να προηγείται της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ ανήκει ήδη στο παρελθόν. Τα αποτελέσματα των εκλογών στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, όπου οι Σοσιαλδημοκράτες έλαβαν 27,2% (-3.2% σε σχέση με το 2012), σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της Κυριακής, δείχνουν ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα από την αλλαγή προσώπων για να ανατρέψουν την καθοδική πορεία του SPD. Και το αποτέλεσμα της Κυριακής ήταν ένα ηχηρό χαστούκι για ένα κόμμα που μπορεί θεωρητικά να προπαγανδίζει την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά ως κυβερνητικός εταίρος έχει συναινέσει σε όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές των τελευταίων χρόνων. Λαμβάνοντας το 31,2% των ψήφων –7,9% λιγότερο από το 2012 (που είχε λάβει το 39,1%), οι Σοσιαλδημοκράτες κατέγραψαν το χειρότερο αποτέλεσμα της σύγχρονης ιστορίας τους. Το σκορ ήταν αρνητικό ιδιαίτερα στους συνταξιούχους (-13%) και στους υπαλλήλους (-14%), ενώ αντίθετα στους νέους (18-24) τα ποσοστά του κόμματος έμειναν σταθερά, ενώ στους ανέργους αυξήθηκαν μάλιστα κατά 7% φτάνοντας το 41%.

Οι Χριστιανοδημοκράτες από την άλλη, ποντάροντας ιδιαίτερα σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας και εγκληματικότητας, ενισχύθηκαν κατά 6,7%. Με το 33% των ψήφων που έλαβαν είναι πλέον εκείνοι που θα ορίσουν τον επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης. Πιθανότερος κυβερνητικός τους εταίρος είναι το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), το οποίο με το εντυπωσιακό 12,6% που κατέγραψε (+4,0%) φαίνεται να αφήνει πίσω του την εποχή της κρίσης και της βαθιάς απαξίωσης. Η αριστερά από την άλλη, αν και ανέβασε τα ποσοστά της, απέτυχε οριακά να εισέλθει στο κοινοβούλιο, ενώ το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εκπροσωπείται πλέον σε 13 απο τα 16 κοινοβούλια της χώρας, αν και το 7,4% που έλαβε είναι σαφώς μικρότερο από τις πρόσφατες εκλογικές της επιτυχίες, αποτυπώνοντας τη δημοκοπική του πτώση και τη βαθιά κρίση στην οποία έχει περιέλθει.

Το βασικό συμπέρασμα που μπορούμε να εξαγάγουμε από αυτές τις εκλογές είναι πως με δεδομένο ότι οι πολιτικές των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο δεν αποκλίνουν σημαντικά, με τα περισσότερα από αυτά να είναι πρόθυμα να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε συνασπισμό, δεν θα πρέπει να περιμένουμε σημαντικές αλλαγές στην πολιτική πορεία της χώρας από την επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή. Με τη σημερινή επιρροή των κομμάτων σε εθνικό επίπεδο, το πιθανότερο σενάριο είναι η επανάληψη του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών υπό την Άνγκελα Μέρκελ (στην τελευταία της θητεία), όσο κι αν καθένα από τα δύο κόμματα θα προτιμούσε κάποιο από τα μικρότερα κόμματα ως εταίρο. Ακόμα όμως και αυτό να συμβεί, για τη διατήρηση της γερμανικής ηγεμονίας δεν υπάρχει εναλλακτική (πολιτική).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
30/05/2023 - 12:10

Η Απάντηση στον Τζων Λιούις συνιστά πριν απ’ όλα μια εξαιρετική εισαγωγή στον μαρξισμό του Αλτουσέρ, ένα αλτουσεριανό μανιφέστο.

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
17/01/2023 - 17:34

Ο Φεμινισμός για το 99%, από τα πιο σημαίνοντα κείμενα του ρεύματος της κοινωνικής αναπαραγωγής, είναι γέννημα-θρέμμα της Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.