Με αφορμή τα βιβλία
Michel Foucault
Για την εξουσία και την ταξική πάλη
Συζήτηση με τέσσερα μέλη της LCR
&
Pierre Macherey
Φουκώ & Μαρξ
Το παραγωγικό υποκείμενο
οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής σας προσκαλούν σε συζήτηση - βιβλιοπαρουσίαση με θέμα:
Φουκώ ή/και Μαρξ;
Τι είναι η εξουσία και πώς ασκείται; Ποια είναι η σχέση ανάμεσα σε εξουσία και ταξική πάλη; Μπορούμε να μιλήσουμε για μια θετική, παραγωγική μηχανή της εξουσίας αντί για μια κυρίως αρνητική ή απαγορευτική λειτουργία της; Ποια η σχέση της με την καταστολή και τη σεξουαλικότητα, αλλά και ποια η σχέση ανάμεσα σε εξουσίες, σχέσεις δυνάμεων και αντιστάσεις; Αυτά είναι τα κεντρικά ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει ο Μισέλ Φουκώ στην αδημοσίευτη συζήτηση του με μέλη της LCR το καλοκαίρι του 1977. Μια συζήτηση που συνιστά συμπυκνωμένη εισαγωγή στη θεωρητική παρέμβαση του Γάλλου φιλοσόφου για την εξουσία και ταυτόχρονα διάλογο με το έργο του Μαρξ, την κεντρική έννοια της θεωρητικής καινοτομίας του οποίου, την ταξική πάλη, ο Φουκώ επιχειρεί να επανεισαγάγει στο ιδιαίτερο δικό του θεωρητικό σύστημα προτείνοντας μια εμπλουτισμένη εκδοχή της.
Από τη μεριά του, ο Πιερ Μασερέ, στη μελέτη του Φουκώ & Μαρξ. Το παραγωγικό υποκείμενο, ακολουθεί το μονοπάτι που οδηγεί από τον Φουκώ στον Μαρξ και επιχειρεί να διαβάσει ορισμένες από τις κομβικές έννοιες του Μαρξ υπό το φως των αναλύσεων του Φουκώ. Παρουσιάζει έτσι μια πρωτότυπη εισαγωγή στη θεωρία του Μαρξ για τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και συγχρόνως αναδεικνύει την επικαιρότητα των επεξεργασιών του Φουκώ για τις έννοιες της εξουσίας, της αντίστασης και της βιοπολιτικής. Προτείνει, σε αυτή τη βάση, την έννοια του «παραγωγικού υποκειμένου» ως ένα κομβικό σημείο συνάντησης των δύο στοχαστών και ως κλειδί για την κατανόηση του.
Παίρνοντας αφορμή από τις αναπτύξεις των δύο βιβλίων, αναζητούμε σημεία συνάντησης ανάμεσα σε Φουκώ και Μαρξ και επιχειρούμε μια θεωρητική σύνθεση εννοιών και προσεγγίσεων, που εκτιμούμε ότι μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα στην επαναστατική ανανέωση της μαρξιστικής θεωρίας, αλλά και στην ανάπτυξη του ιδιαίτερου φουκωϊκού θεωρητικού οπλοστασίου. Σημεία θεωρητικής συνάντησης που μπορούν να εμπλουτίσουν μια υλιστική προσέγγιση της εξουσίας, των σχέσεων εξουσίας και του κράτους, να βγάλουν από την αορατότητα κρίσιμα πεδία κοινωνικών πρακτικών και να τα αναδείξουν σε πεδία κριτικής, και να βοηθήσουν, εν τέλει, στον επανορισμό της κρίσιμης έννοιας της υποκειμενοποίησης και τη διεύρυνση των δυνατοτήτων μιας πολιτικής συλλογικής υποκειμενοποίησης ως άλλου ονόματος για την «πραγματική κίνηση που καταργεί την υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων».
Θα μιλήσουν:
Δάνης Κουμασίδης, διδάσκων στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
Τάσος Μπέτζελος, μεταφραστής
Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος, Red Notebook
Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδογιάννη, πολιτική επιστήμονας, επιμελήτρια εκδόσεων
Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, 7:00 μ.μ.
Πολιτική-Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής
Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Αθήνα
Δείτε εδώ το event στο facebook
Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο του Pierre Macherey, Φουκώ & Μαρξ. Το παραγωγικό υποκείμενο, εδώ.
Διαβάστε εδώ τον πρόλογο στη δεύτερη έκδοση του βιβλίου.
Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο του Michel Foucault, Για την εξουσία και την ταξική πάλη. Συζήτηση με τέσσερα μέλη της LCR, εδώ.
Διαβάστε εδώ το Σημείωμα της έκδοσης του βιβλίου.
❦
Οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής είναι ένα μη κερδοσκοπικό, πολιτικό και θεωρητικό εγχείρημα στον χώρο του βιβλίου. Οι αποφάσεις για την κατεύθυνση και το πρόγραμμα των εκδόσεων λαμβάνονται συλλογικά, από την ομάδα που διατηρεί και την ευθύνη της λειτουργίας τους. Στόχος μας, η έκδοση βιβλίων χρήσιμων στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, για τη σύγχρονη πολιτική, θεωρητική, ιστορική και πολιτιστική αναζήτηση και δράση των καταπιεσμένων τάξεων και της Αριστεράς. Προσδοκία μας, οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής να βρουν νέες και νέους συνοδοιπόρους αποτελώντας βήμα για τη νέα γενιά, και να συμβάλουν στην προσέγγιση των μεγάλων ερωτημάτων των καιρών μας.
εκδόσεις Εκτός Γραμμής
Στρατηγοπούλου 7, 11 472, Αθήνα
τηλ. / fax: 210 6451975
κιν.: 6944182975
διανομή: 6955814624
f: /EktosGrammis
t: @ektos_grammis
ΔΙΑΒΑΣΤΕ