Η πολιτική-πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής διοργανώνει την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, 8:30 μ.μ. προβολή και συζήτηση της ταινίας του Ραβί Κουμάρ:
Μποπάλ: μια προσευχή για τη βροχή
(Ravi Kumar, 2014)
Την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας στη βιομηχανία και τις κατασκευές».
Συνέβη τη νύχτα της 2ας προς 3η Δεκεμβρίου 1984 στις εγκαταστάσεις παραγωγής εντομοκτόνων της εταιρείας Union Carbide, στην πόλη Bhopal της Ινδίας. Πάνω από 500.000 άνθρωποι που ζούσαν στην παραγκούπολη γύρω από το εργοστάσιο εκτέθηκαν στο αέριο MIC, ένα θανατηφόρο ενδιάμεσο παράγωγο που φυλάσσονταν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, σε αυτό που καταγράφηκε ως το μεγαλύτερο βιομηχανικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας: σύμφωνα με διάφορες πηγές 2.300 άνθρωποι βρήκαν άμεσο θάνατο, ενώ μέσα σε λίγες μέρες ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 3.800 και σε διάστημα δύο μόλις εβδομάδων τους 8.000. Από τη διαρροή του αερίου τραυματίστηκαν πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι, 4.000 εκ των οποίων υπέστησαν μόνιμη αναπηρία και άλλες 8.000 πέθαναν αργότερα από παθήσεις που σχετίζονται με την έκθεσή τους στο εν λόγω αέριο.
Παρά την τεράστια μόλυνση του περιβάλλοντος που προκλήθηκε από το ατύχημα, η αμερικάνική εταιρία δεν προέβη ποτέ σε απορρύπανση του εδάφους και των υδάτων της περιοχής, ενώ κλήθηκε να πληρώσει γελοίες αποζημιώσεις. Τα δε υψηλόβαθμα στελέχη της, παρά την προφανείς ενδείξεις για ευθύνες μη συντήρησης των εγκαταστάσεων, στις οποίες οφείλεται το ατύχημα, καταδικάστηκαν σε δύο μόνο χρόνια φυλάκισης για φόνο εξ‘ αμελείας και πρόστιμο 100.000 ινδικές ρουπίες.
Το ιστορικό δράμα Μποπάλ: μια προσευχή για τη βροχή κυκλοφόρησε το 2014, στην επέτειο των τριάντα χρόνων από το ατύχημα, το οποίο κινηματογραφεί μέσα από τα μάτια ενός φτωχού ντόπιου εργάτη του εργοστασίου. Ακολουθεί τη ζωή του και τη ζωή της περιοχής που αλλάζει δραματικά μετά το ατύχημα, καθώς και τη ζωή των στελεχών της εταιρείας που καταδικάστηκαν, παρουσιάζοντας ανάγλυφα την σύνθετη και αντιφατική κοινωνική κατάσταση και στάση των επιμέρους πλευρών.
Το βιομηχανικό έγκλημα του Μποπάλ αποτελεί το ισχυρότερο παράδειγμα για το πόσο επικίνδυνες μπορεί να είναι οι βιομηχανικές δραστηριότητες, πολύ περισσότερο όταν το χρήμα και το κέρδος αναδεικνύονται σε μοναδική προτεραιότητα, καθώς και για τις τεράστιες ευθύνες που έχουν οι εργοδοτικές αποφάσεις που υποβαθμίζουν την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, θεωρώντας την αναλώσιμη.
Παρουσίαση: Γιώργος Καλαμπόκας, Χημικός Μηχανικός, εργαζόμενος στη βιομηχανία
Δείτε εδώ την εκδήλωση στο facebook
Σας περιμένουμε!
Πολιτική – Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής
Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Αθήνα (Χαριλάου Τρικούπη, στάση Λασκάρεως)
f: /EktosGrammis
t: @ektos_grammis
ΔΙΑΒΑΣΤΕ