ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών


 

Ανακοίνωση Πανελλαδικού Γραφείου Τομέα Νεολαίας Αριστερής Ανασύνθεσης για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών

1. Xαιρετίζουμε τις χιλιάδες των νέων που στήριξαν, ψήφισαν και συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια των σχημάτων της ΕΑΑΚ, που ενίσχυσαν την Αριστερή Ανατρεπτική Συνεργασία των σχημάτων της ΕΑΑΚ, της ΑΡΕΝ κα του ΑΡΔΙΝ στις φετινές φοιτητικές εκλογές και ελπίζουμε να βρεθούμε στον δρόμο και στους αγώνες μαζί τους.

2. Η πολιτική και εκλογική συνεργασία αυτή είχε στόχο και, εν τέλει κατάφερε σε μεγάλο βαθμό, να συσπειρώσει όσο περισσότερο κόσμο των σχολών γίνεται σε μια πραγματικά ανατρεπτική κατεύθυνση και επομένως κρίνεται και από την επόμενη μέρα, μέσα στις σχολές, στις Γενικές Συνελεύσεις, στις συλλογικές διαδικασίες το κατά πόσο μπορούμε να στείλουμε πραγματικό μήνυμα άγχους στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το πώς μπορούμε να τα βάλουμε αποφασιστικά με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, με τα μνημόνια που έρχονται το ένα μετά το άλλο διαλύοντας τα πάντα, με την πολιτική που διαλύει την εργασιακή μας προοπτική και την δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, και να ανασυνθέσουμε τις διαδικασίες, τη συλλογικότητα και τον αγώνα μέσα στο φοιτητικό κίνημα.

3. Η Αριστερή Ανατρεπτική Συνεργασία ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ - ΑΡΔΙΝ αποτύπωσε την συνεργασία αγωνιστών και σχημάτων από τις τρεις αυτές πολιτικές δυνάμεις σε τουλάχιστον 43 σχολές σε όλη την Ελλάδα, στην συντριπτική πλειοψηφία των σχολών όπου συνυπάρχουν και παρεμβαίνουν από κοινού αγωνιστές των σχημάτων ΕΑΑΚ, της ΑΡΕΝ και του ΑΡΔΙΝ. Με περίπου 8.500 χιλιάδες ψήφους αναδείχθηκε τρίτη δύναμη μέσα στα πανεπιστήμια με ποσοστό 16,3% ενώ συνέβαλε αποφασιστικά στην συγκράτηση δυνάμεων στους χώρους των ΤΕΙ. Σε γενικές γραμμές θεωρούμε ότι αριστερή ανατρεπτική συνεργασία σχημάτων της ΕΑΑΚ με σχήματα της ΑΡΕΝ και του ΑΡΔΙΝ κατάφερε να συγκρατήσει δυνάμεις και αγωνιστές σε μια πολύ δύσκολη χρονιά για την φοιτητική αριστερά και σε κάποιους συλλόγους να καταγράψει ακόμα και καλύτερες θέσεις για την ριζοσπαστική αριστερά (βλ. το Ενωτικό Αγωνιστικό κατέβασμα τόσο στην ΑΣΟΕΕ όσο και στην Νομική Αθήνας, τα οποία δίνουν προοπτική για μεγαλύτερες ανατροπές). Υπό αυτήν την έννοια η απόφαση των ΕΑΑΚ να απευθύνουν πανελλαδικά κάλεσμα για αυτήν την συνεργασία κρίνεται εκ των υστέρων όχι μόνο θετική αλλά και απαραίτητη. Πολλώ δε μάλλον θεωρούμε ότι αν η κατάληξη σε αυτήν την εκλογική συνεργασία και η εξώστρεφη πολιτική της προβολή δεν είχε καθυστερήσει τόσο θα μπορούσαμε να διεμβολίσουμε πολύ περισσότερο τα φοιτητικά αμφιθέατρα και να πετύχουμε ισχυρότερη παρέμβαση και εκλογικά αποτελέσματα.

4. Οφείλουμε, ωστόσο, να επισημάνουμε ως αρνητική την μη αποδυνάμωση/ περιθωριοποίηση των δυνάμεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Τόσο η σταθεροποίηση της ΔΑΠ όσο και η επάνοδος της ΠΑΣΠ δηλώνουν την αδυναμία ειδικά της ριζοσπαστικής αριστεράς να εμπνεύσει φοιτητές και φοιτήτριες μακριά και ενάντια στην λογική των παρατάξεων που εκπροσωπούν την πιο σάπια εκδοχή του φοιτητικού συνδικαλισμού αλλά και την πιο ακραία εκδοχή μνημονιακής πολιτικής. Η σταθεροποίηση της ΠΚΣ δυστυχώς δεν αποτυπώνει, κατά την γνώμη μας, ένα μαχητικό αγωνιστικό μήνυμα καθώς η ίδια η ΠΚΣ τείνει να εμφανίζεται πολύ περισσότερο ως δύναμη συνεπούς διαμαρτυρίας παρά ως κινηματική ανατρεπτική δύναμη μέσα στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Θετικό είναι που η νεολαία δεν τσίμπησε με το νεοσύστατο Bloco, την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία απομονώθηκε πλήρως με μικροσκοπικά ποσοστά ενώ αρκετά «Ανεξάρτητα» κατεβάσματα που με μένος υποστήριζαν την επί της ουσίας διάλυση των Φοιτητικών Συλλόγων και την έχθρα προς κάθε τι κινηματικό επίσης περιθωριοποιήθηκαν είτε δεν κατέβηκαν καν. Τέλος, εξαιρετικά αρνητικά αποτιμούμε την πτώση της συμμετοχής στις φετινές φοιτητικές εκλογές κατά περίπου 10.000 ψήφους.

5. Είναι φανερό ότι μιλάμε σε μια συνθήκη που το αναγκαίο εκείνο ανατρεπτικό ρεύμα μέσα στην νεολαία δεν κατάφερε να αποτυπωθεί με τον τρόπο που θα έπρεπε σε μια τέτοια συγκυρία στα εκλογικά αποτελέσματα. Η συγκράτηση των δυνάμεων των ΕΑΑΚ όσο και των δυνάμεων και σχημάτων της ΑΡΕΝ και του ΑΡΔΙΝ, καθώς και η πολύ μικρότερη από πέρσι συμμετοχή μαρτυρούν αφενός ότι δεν έχει υπάρξει μια νέα πολιτική έμπνευση που να βγάζει την νεολαία από το αδιέξοδο και την απογοήτευση και να δίνει προοπτική. Αφετέρου δείχνει ότι ο φοιτητικός συνδικαλισμός ως έχει αδυνατεί σε πολύ μεγάλο βαθμό να επικοινωνήσει με τα άγχη και τις ανησυχίες των σημερινών φοιτητών και φοιτητριών μέσα σε ένα πανεπιστήμιο όλο και πιο «fast track», με την εργασιακή προοπτική να συμπιέζεται και την τάση για επιβίωση να παρουσιάζει τον αγώνα και τις συλλογικές διαδικασίες όλο και περισσότερο ως κάποια «πολυτέλεια». Είναι αναγκαίος, λοιπόν, για την φοιτητική αριστερά ένας βαθύτερος αναστοχασμός πάνω σε μια νέα πρακτική της πολιτικής μέσα στις σχολές, είναι υπόθεση και ευθύνη των ανεξάρτητων αριστερών ριζοσπαστικών σχημάτων να δουν το πώς μπορούν να αντιστρέψουν αυτήν την κατάσταση.

6. Βέβαια, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τα φαινόμενα συνειδητής παρεμπόδισης των φετινών φοιτητικών εκλογών. Για άλλη μια χρονιά, άτομα που αμφισβητείται το κατά πόσο ανήκουν στον οποιοδήποτε πολιτικό χώρο, υλοποιώντας εντελώς περιθωριακές πρακτικές επιχείρησαν να παρεμποδίσουν την διαδικασία των εκλογών σε ορισμένους συλλόγους. Σε κάθε περίπτωση εμείς τονίζουμε ότι τέτοιου τύπου προσπάθειες σε μια συγκυρία όπου στόχος του κράτους κατά την γνώμη μας είναι η διάλυση του φοιτητικού συνδικαλισμού είναι εντελώς καταστροφικές και δηλώνουμε ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δεν τρομοκρατούνται και ούτε πρόκειται να αφήσουμε τις συλλογικές διαδικασίες να παραλύσουν, παραδομένες σε αυτές τις πρακτικές και τα «άτομα», δημιουργώντας μια κατάσταση που αντικειμενικά εξυπηρετεί τις βλέψεις του κράτους τόσο για την στοχοποίηση του ασύλου όσο και για την πλήρη αποδιάρθρωση του φοιτητικού συνδικαλισμού, της δημοκρατικής έκφρασης, των αγώνων και της διεκδίκησης μέσα στο πανεπιστήμιο.

7. Οι φοιτητικές εκλογές μπορεί να τελείωσαν, τα προβλήματά μας όμως όχι. Οι μεγαλύτερες μάχες απέναντι στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, την υποτίμηση του παρόντος και του μέλλοντός μας είναι μπροστά μας. Στοίχημα είναι το πώς η νεολαία θα καταφέρει να έρθει πιο κοντά στην πολιτική, πιο κοντά στους φοιτητικούς συλλόγους, πιο κοντά στις συλλογικές διαδικασίες και πρακτικές. Στοίχημα είναι το πώς η αριστερή ριζοσπαστική πολιτική θα γίνει όπλο στα χέρια των νέων ανθρώπων απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική της, την ΕΕ, τα μνημόνια και το χρέος. Σε αυτήν την διαδικασία καλείται να συμβάλει η αναγκαία ανασύνθεση της φοιτητικής αριστεράς, το προχώρημα της πολιτικής συνεργασίας των δυνάμεων της ΕΑΑΚ, της ΑΡΕΝ και του ΑΡΔΙΝ, το βάθεμα της πολιτικής συζήτησης πάνω στην πολιτική κατεύθυνση, τον αναγκαίο πολιτικό λόγο και πρακτικές, τον φοιτητικό συνδικαλισμό, ένα σύγχρονο μοντέλο ριζοσπαστικής παρέμβασης και πολλά άλλα. Με στόχο την αναγκαία συσπείρωση όλων των αγωνιστών και μια πιο μάχιμη πολιτική παρέμβαση που θα καταφέρνει πραγματικά να συνομιλεί με τους/τις συμφοιτητές/τριες μας στις σχολές, για να γίνει η ζωή αγώνας και ο αγώνας ζωή στο μπόι των ονείρων μας!

Ως τομέας νεολαίας της Αριστερής Ανασύνθεσης θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα από τα ανεξάρτητα αριστερά σχήματα της ΕΑΑΚ για να νικήσει η γενιά μας, για να συσπειρωθούν όλοι οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες, για την πραγματική επανίδρυση της φοιτητικής αριστεράς.

Οι μεγαλύτερες μάχες είναι μπροστά μας! Απέναντι στα διαρκή μνημόνια, την φτώχεια, την λιτότητα και την ανεργία, τα νέα μέτρα που φέρουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΕΕ και οι δανειστές, την διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και της εργασιακής μας προοπτικής να βγούμε μπροστά!

Όλα τώρα αρχίζουν!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
30/05/2023 - 12:10

Η Απάντηση στον Τζων Λιούις συνιστά πριν απ’ όλα μια εξαιρετική εισαγωγή στον μαρξισμό του Αλτουσέρ, ένα αλτουσεριανό μανιφέστο.

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
17/01/2023 - 17:34

Ο Φεμινισμός για το 99%, από τα πιο σημαίνοντα κείμενα του ρεύματος της κοινωνικής αναπαραγωγής, είναι γέννημα-θρέμμα της Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.