ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Για τις εξελίξεις στο περιφερειακό σχήμα της Ανυπότακτης Κρήτης


Την Κυριακή 27.1 πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη συνεδρίαση του περιφερειακού σχήματος, της Ανυπόταχτής Κρήτης. Η συνεδρίαση είχε πάνω από 100 άτομα. Η Ανυπόταχτη Κρήτη όλο το προηγούμενο διάστημα δεν φοβήθηκε να πάρει θέση στα κρίσιμα ζητήματα για το νησί. Προσπάθησε σε όλη τη διάρκεια της εκπροσώπησής της στο περιφερειακό συμβούλιο να είναι η φωνή όλου του αγωνιζόμενου κόσμου της Κρήτης που είχαν στηρίξει το σχήμα, από αγωνιστές ενάντια στις ΒΑΠΕ μέχρι συνεπείς αγωνιστές ενάντια στη βάση του ΝΑΤΟ στο νησί. Πρόκειται για ένα σχήμα το οποίο ήταν ένα υπόδειγμα όσον αφορά τη φυσιογνωμία του, την πολιτική κατεύθυνση και την πρακτική του. Από την αρχή λειτουργίας του, τήρησε τη συμφωνία που υπήρχε για εναλλαγή των αντιπροσώπων του στο περιφερειακό συμβούλιο, τη συχνή λειτουργία και συνεδρίασή του, ειδικά τα πρώτα χρόνια μετά τη δημιουργία του, καθώς και την υποδειγματική στάση όλων των περιφερειακών συμβούλων του, ανεξάρτητα σε ποιον πολιτικό χώρο άνηκαν. Ήταν ένα σχήμα που είχε πολλά να δώσει στις αντίστοιχες προσπάθειες στην υπόλοιπη Ελλάδα ως προς τη δημοκρατική του λειτουργία και την άσκηση μετωπικής πολιτικής καθώς συσπείρωνε ευρύτερες δυνάμεις γύρω του, παρέμβαινε συγκεκριμένα σε πολλά τοπικά ζητήματα. Για όλα αυτά καταγράφηκε και στηρίχτηκε στη συνείδηση του κόσμου.

Ως Αναμέτρηση, Κ-σχέδιο και Αριστερή Ανασύνθεση, συμμετείχαμε στη συνέλευση για να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του προγράμματος της Ανυπότακτης Κρήτης, να στηρίξουμε την προσπάθεια εκλογικού κατεβάσματος του σχήματος στις περιφερειακές εκλογές, την ενίσχυσή της με νέους αγωνιστές και αγωνίστριες, για να προετοιμάσουμε την Ανυπότακτη Κρήτη στις μεγάλες μάχες με τοπικό χαρακτήρα που έχουμε μπροστά μας (ΒΟΑΚ, καλώδιο διασύνδεσης, ενεργειακός σχεδιασμός κ.ά.).

Στην τελευταία συνέλευση παρευρέθηκαν όλες οι οργανωμένες δυνάμεις που την απάρτιζαν από την αρχή της δημιουργίας της, πλήθος ανένταχτων αγωνιστών, καθώς και αγωνιστές-μέλη της ΛΑΕ που δεν συμμετείχαν πιο πριν στο σχήμα. Η ανταπόκριση αυτή οφείλεται σε δημόσιο κάλεσμα συμπόρευσης της Ανυπόταχτης Κρήτης που απευθυνόταν «σε όλο το κινηματικό και πολιτικό δυναμικό που στάθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα στα τοπικά κινήματα της Κρήτης» με σκοπό «να συμμετέχει και να συμβάλλει ισότιμα με την πείρα του, στον διάλογο και τις αποφάσεις μας». Η τοποθέτησή τους ήταν στα πλαίσια της διακήρυξης του ’14 της Ανυπότακτης Κρήτης, καταλήγοντας, μετά από διάλογο, ότι την αποδέχονται σαν βάση για τις επικείμενες εκλογές και επιθυμούν την ένταξη ή τη συμπόρευσή τους στο Περιφερειακό σχήμα. Καθότι κεκτημένο της Ανυπότακτης Κρήτη ήταν η πολυτασικότητα στη βάση της πολιτικής συμφωνίας, αντιστοιχούσε στην ιστορία της να πάρει αποφάσεις διεύρυνσης, ανταποκρινόμενη στην κρίσιμη πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα του σήμερα. Η άποψη αυτή ήταν πλειοψηφική και στο εσωτερικό του σχήματος.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο νυν περιφερειακός σύμβουλος, εισηγητής και μέλος του ΝΑΡ, έθεσε προς ψήφιση στο σώμα να βγει ένα δελτίο τύπου του σχήματος που εγγυόταν, έστω και θολά, ότι η Ανυπότακτη Κρήτη θα συμμετέχει διευρυμένη με τους συναγωνιστές που παρευρέθηκαν στη συνέλευση στις περιφερειακές εκλογές. Αμέσως οι υπόλοιποι σύντροφοι του ΝΑΡ αντέδρασαν και η πρόταση αποσύρθηκε. Υπήρξε αντιπαραθετική πρόταση από κομμάτι της συνέλευσης να βγει δελτίο τύπου που να ανακοινώνει ότι: «η Ανυπόταχτη Κρήτη θα κατέβει διευρυμένη με κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις στην βάση της διακήρυξης του ’14, της πολιτικής συμφωνίας και του διαλόγου που αναπτύχθηκε σήμερα (σημ 27.1), συγκροτεί ανοιχτή επιτροπή για την διακήρυξη με συμμετοχή και αγωνιστών που συμμετείχαν στην σημερινή συνέλευση». Η παραπάνω πρόταση κατατέθηκε και στηρίχθηκε από τα μέλη της Αναμέτρησης και του Κ-σχεδίου, της Αριστερής Ανασύνθεσης, άλλων πολιτικών οργανώσεων και ανένταχτων αγωνιστών. Όταν το ΝΑΡ και η νΚΑ αντιλήφθηκαν ότι σε περίπτωση διεξαγωγής ψηφοφορίας δεν επικρατεί το αρεστό σε αυτούς αποτέλεσμα, αρχίσανε να κραυγάζουν σε σύμπλευση με το ΣΕΚ με παιδιαριώδη επιχειρήματα και αποχώρησαν από τη διαδικασία. Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι η διεύρυνση της Ανυπόταχτης Κρήτης είναι ενάντια στις καταστατικές αρχές της. Ένα σχήμα το οποίο όταν δημιουργήθηκε συσπείρωσε όχι μόνο πλήθος ανένταχτων αγωνιστών αλλά και ποικίλες πολιτικές οργανώσεις που δεν ανήκαν στον ίδιο κεντρικό πολιτικό φορέα.

Τελικά, οι σύντροφοι από το ΝΑΡ, τη νΚΑ και το ΣΕΚ προτίμησαν μία επίπονη διαδικασία εννέα ωρών να λήξει χωρίς να παρθεί κάποια απόφαση. Εμπόδισαν τη διεξαγωγή τής οποιασδήποτε ψηφοφορίας, μετέθεσαν αυθαίρετα τις οποιεσδήποτε αποφάσεις σε επόμενη συνέλευση, την ημερομηνία καθώς και το μέρος της οποίας βάζουν πραξικοπηματικά. Αυτό είναι μια διαδικασία η οποία δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην Ανυπόταχτη Κρήτη. Η λογική των περιφερειακών σχημάτων που θα ελέγχονται από την οποιαδήποτε πολιτική οργάνωση αλλιώς δεν θα αποφασίζουν είναι ξένη προς την κουλτούρα της αριστεράς. Είναι ενάντια στη δημοκρατία των σχημάτων και των αγωνιστών που τα απαρτίζουν.

Ενώ το γεγονός ότι υπήρχαν οι δυνατότητες για ένα κοινό κατέβασμα της αντικαπιταλιστικής, αντιδιαχειριστικής και αντιιμπεριαλιστικής αριστεράς στο νησί θα έπρεπε να μας χαροποιεί, οι σύντροφοι του ΝΑΡ και της νΚΑ στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού σχήματος πρόβαλλαν δυο τραγικά για το ρεύμα τους στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι η δημοκρατία της οποίας θέλουν να είναι φορείς, υπάρχει μόνο όταν τους βολεύει. Όταν δεν είναι ευνοϊκή για την πολιτική κατεύθυνση που επιθυμούν να περάσουν, απλά διαλύουν τις διαδικασίες. Το δεύτερο είναι ότι με τη στάση τους, οι σύντροφοι απέδειξαν ότι δεν έχουν καμία πίστη στο πρόγραμμά τους. Ακόμα και όταν άλλα πολιτικά ρεύματα αποδέχονται το πλαίσιό σου, στην προκειμένη την προηγούμενη διακήρυξη του ’14, οι σύντροφοι θεωρούν ότι το πρόγραμμά τους δεν μπορεί να ηγεμονεύσει στα ρεύματα αυτά. Εγκαλούμε λοιπόν τους σ/φους στη δημοκρατία, τη μετωπική πολιτική χωρίς αποκλεισμούς, τη μαζική παρέμβαση, τη ρήξη με τα καπελώματα, τη συμφωνία στο πολιτικό περιεχόμενο. Τους εγκαλούμε κυρίως και πάνω απ’ όλα στη ευθύνη που έχουμε απέναντι στον κρητικό λαό και στον εργατόκοσμο να βάλουμε φρένο στις πολιτικές που συντρίβουν τις ζωές μας.

Το μεγαλύτερο λάθος όμως των δυνάμεων του ΝΑΡ, της νΚΑ και του ΣΕΚ ήταν ότι υποβάθμισαν μια υπαρκτή δυνατότητα συσπείρωσης όλων των αντικαπιταλιστικών, αντι-ΕΕ, αντιιμπεριαλιστικών και αντιδιαχειριστικών δυνάμεων του νησιού να κατέβουν μαζί στις περιφερειακές εκλογές. Υποβάθμισαν τη δυνατότητα συγκρότησης ενός κέντρου αγώνα στο νησί της Κρήτης που σκοπό θα είχε το αναγκαίο καθήκον της περιόδου, την ανασυγκρότηση του κινήματος στο νησί. Ενός κινήματος που λόγω της περιοχής έχει αναβαθμισμένα καθήκοντα. Από την εξόρυξη των υδρογονανθράκων που προγραμματίζονται με εμπλοκή σε επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια και τεράστιους οικολογικούς κινδύνους, την απαραίτητη αντιπολεμική και αντινατοϊκή δράση λόγω της ύπαρξης της νατοϊκής-αμερικανικής βάσης στη Σούδα, μέχρι την πάλη των εργαζομένων στην ογκώδη τουριστική βιομηχανία του νησιού. Σαν Αναμέτρηση, Αριστερή Ανασύνθεση και Κ-σχέδιο, σκοπός μας είναι η δημιουργία αυτού του κέντρου αγώνα. Εμείς σε κάθε περίπτωση θα ανταποκριθούμε στην αναγκαιότητα του αγωνιζόμενου κόσμου, στην προσδοκία που είχε όταν μας στήριζε, θα διατηρήσουμε ζωντανό το πολιτικό περιεχόμενο, του μεταβατικού προγράμματος, την έμφαση στα τοπικά ζητήματα, τη μαζική παρέμβαση, συμμετέχοντας σε όλα αυτά τα κινήματα, θα συνεχίσουμε να παίρνουμε αυτή τη μεγάλη κινηματική εμπειρία και θα προσπαθούμε να της δώσουμε και πολιτική έκφραση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
30/05/2023 - 12:10

Η Απάντηση στον Τζων Λιούις συνιστά πριν απ’ όλα μια εξαιρετική εισαγωγή στον μαρξισμό του Αλτουσέρ, ένα αλτουσεριανό μανιφέστο.

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
17/01/2023 - 17:34

Ο Φεμινισμός για το 99%, από τα πιο σημαίνοντα κείμενα του ρεύματος της κοινωνικής αναπαραγωγής, είναι γέννημα-θρέμμα της Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.