Χαιρετίζουμε τις χιλιάδες νέες και νέους που στήριξαν, ψήφισαν και συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια των σχημάτων της ΕΑΑΚ, και που ενίσχυσαν την Αριστερή Ανατρεπτική Συνεργασία των σχημάτων της ΕΑΑΚ, της ΑΡΕΝ και του ΑΡΔΙΝ στις φετινές φοιτητικές εκλογές. Επιδιώκουμε να βρεθούμε ξανά στον δρόμο και στους αγώνες για τις μάχες που η γενιά μας πρέπει να δώσει.
Τα αποτελέσματα που καταγράφει η πολιτική συνεργασία των σχημάτων ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ είναι ένας σημαντικός δείκτης που φανερώνει πως υπάρχουν δυναμικές αντίστασης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - Ε.Ε. - ΔΝΤ. Παρ’ όλα αυτά αναγνωρίζουμε ότι τα συνολικά αποτελέσματα για την αριστερά στο πανεπιστήμιο είναι αναντίστοιχα του χτυπήματος που δέχεται η νέα γενιά, της διάψευσης στην προσδοκία για ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια. Αποτυπώνεται δηλαδή ένα λιγότερο μαζικό ρεύμα μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους αλλά φαίνεται μια συντήρηση δυνάμεων του κόσμου που κινείται σε ανατρεπτική-αγωνιστική κατεύθυνση. Αυτή η κρίσιμη μαγιά αγωνιστών και αγωνιστριών είναι αναγκαίο μέσα από τις συλλογικές πολιτικές διαδικασίες εντός των φοιτητικών συλλόγων, τις γενικές συνελεύσεις, τις διαδηλώσεις να θέσει αναχώματα στην αστική πολιτική, να εμπνεύσει τους υπόλοιπους φοιτητές και φοιτήτριες και να γίνει καταλύτης των εξελίξεων το επόμενο διάστημα.
Ωστόσο, κοινή διαπίστωση όλων είναι η συνεχής απομείωση της συμμετοχής στις φοιτητικές εκλογές και συνολικά στις συλλογικές διαδικασίες. Την περσινή ραγδαία πτώση στη συμμετοχή ακολούθησε μια μικρότερη φετινή συνεχίζοντας την πορεία αποσυγκρότησης των διαδικασιών του φοιτητικού κινήματος. Η ενσωμάτωση του ΤΙΝΑ από μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας και ειδικά της νεολαίας που βλέπει το αδιέξοδο της ανεργίας και της μετανάστευσης να ορθώνεται μπροστά της, η ενίσχυση της ατομικής επιβίωσης απέναντι στη συλλογική διεκδίκηση, η απόρριψη της πολιτικής ως ικανής να φέρει αλλαγές στην υπάρχουσα τάξη πραγμάτων συνιστούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο εμφανίζονται αυτές οι τάσεις στους νέους και τις νέες. Η αποχή είναι και η μεγάλη πρόκληση για όλες τις ριζοσπαστικές δυνάμεις που φιλοδοξούν να δώσουν μια συλλογική, πολιτικά επικίνδυνη, αφήγηση, ανταγωνιστική προς την κυρίαρχη για το πώς μπορούν τα πράγματα να πάνε αλλιώς.
Τοποθετούμαστε σε μια συγκυρία που η αριστερά συκοφαντείται εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ψήφιση δύο μνημονίων. Είναι επακόλουθη η τάση που καταγράφεται: από τη μία η μεγάλη αποχή και από την άλλη η κατά τόπους επανασυσπείρωση ενός νεοσυντηρητικού ρεύματος στις δυνάμεις της ΔΑΠ-ΠΑΣΠ. Η οριακή άνοδος των δυνάμεων αυτών και η ακλόνητη κυριαρχία τους σε αρκετές σχολές ειδικά στην επαρχία φανερώνει τη σταδιακή μετατόπιση του συσχετισμού δύναμης, όπως φάνηκε και στις εκλογές σε διάφορους χώρους τη φετινή χρονιά (ΤΕΕ, ΑΔΕΔΥ). Γι’ αυτό είναι σημαντική η συσπείρωση των μαχόμενων δυνάμεων της αριστεράς ώστε να οριοθετήσουν και να μην επιτρέψουν στον συντηρητισμό των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ να εξαπλωθεί και να ηγεμονεύσει στον κόσμο των σχολών.
Σε αυτή την κατάσταση αποσυγκρότησης συμβάλλουν και οι πρακτικές στοχευμένης παρεμπόδισης των φοιτητικών εκλογών. Άτομα με περιθωριακές-δολοφονικές πρακτικές που το μόνο πράγμα που μπορούν να θυμίσουν στις δυνάμεις του κινήματος είναι τη δράση παρακρατικών ομάδων, επιχείρησαν να διαλύσουν τις εκλογές σε μια σειρά συλλόγους. Αυτό το σύνηθες πλέον φαινόμενο συμπλέει με την αστική πολιτική που επιδιώκει ένα πανεπιστήμιο αποστειρωμένο από τα άγχη και τους αγώνες της νεολαίας και του λαού. Επιτυγχάνεται η στοχοποίηση του ασύλου, παρεμποδίζεται η δημοκρατική έκφραση και τελικά οι ήδη μειωμένες δυνατότητες για επανασυγκρότηση δυνατών μαζικών συλλογικών διαδικασιών. Αυτή η συνθήκη έχει δώσει τη νομιμοποίηση στις καθεστωτικές δυνάμεις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ να υλοποιούν εκλογικές διαδικασίες μακριά από τους χώρους που ζει και αναπνέει ο κόσμος των σχολών, σε μέρη με ιδεολογικό φορτίο άσχετο με τους αγώνες της νεολαίας και του λαού. Ειδικά η φετινή κατάσταση φανερώνει την ανάγκη οι ριζοσπαστικές δυνάμεις των φοιτητικών συλλόγων να ψηλαφίσουν ένα μοντέλο οργανωτικής και πολιτικής επανίδρυσης της διαδικασίας των φοιτητικών εκλογών και κάθε διαδικασίας του φοιτητικού κινήματος με στόχο την επαναφορά της πολιτικής αντιπαράθεσης στο επίκεντρο των διαδικασιών.
Σ’ ένα τοπίο όπου οι βεβαιότητες ανατρέπονται, όπου αντιλαμβανόμαστε μια «νέα» συνθήκη να διαμορφώνεται, είναι επιτακτικό να γυρίσουμε σελίδα στον τρόπο σκέψης μας. Είναι απαραίτητη η ουσιαστική συζήτηση των μαχόμενων δυνάμεων στα πανεπιστήμια ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ για το αναγκαίο περιεχόμενο μιας πρότασης για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος και των οργάνων του. Η συμπόρευση των δυνάμεων αυτών από πέρσι κατάφερε να περιορίσει το πεδίο κατακερματισμού των αριστερών δυνάμεων και να αποτελέσει σημείο έμπνευσης και συστράτευσης όλου εκείνου του κόσμου των σχολών που αντιστέκεται. Είναι απαραίτητο να παρθούν οι πρωτοβουλίες που θα απαντήσουν στις μάχες που έρχονται με αναβαθμισμένο τρόπο. Πρωτοβουλίες που θα στοχεύσουν στην ενοποίηση σχημάτων ενάντια στην εικόνα της διάλυσης και της καθαρότητας. Τέτοιες πρακτικές οδήγησαν σχήματα με μετωπικά κατεβάσματα στις φετινές φοιτητικές εκλογές να συσπειρώσουν τον κόσμο του αγώνα σε σχολές όπως οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί Πάτρας, η Φιλολογία Πάτρας, η Νομική Αθήνας, η Ιατρική Θεσσαλονίκης. Μέσα από αυτή την ανασυνθετική διαδικασία, ψηλαφούμε τον δρόμο για μια φοιτητική αριστερά που δεν θα βολεύεται απλώς στα πολιτικά καύσιμα των προηγούμενων χρόνων, που θα επαναλαμβάνει συνεχώς τα ίδια λάθη, αλλά των ΕΑΑΚ που με νέα φρεσκάδα, νέους τρόπους απεύθυνσης, πρωτότυπες μορφές δράσεων θα σκιαγραφούν την αντικαπιταλιστική πολιτική που θα ορθώσει τους μαζικούς αγώνες του αύριο.
Ως τομέας νεολαίας της Αριστερής Ανασύνθεσης θα επιμείνουμε να ανοίγουμε την προοπτική της συλλογικής αντίστασης, της αλληλεγγύης και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα από τα ανεξάρτητα αριστερά σχήματα της ΕΑΑΚ για να εκφράσουμε όλο αυτό το ρεύμα του κόσμου των σχολών. Ο στόχος για εμάς είναι να δώσουμε προοπτική νίκης στη γενιά μας, με την αναγκαία ανασύνθεση της αριστεράς στα πανεπιστήμια για την πραγματική επανίδρυση των ΕΑΑΚ που θα συσπειρώνουν όλους τους αγωνιστές και της αγωνίστριες στα πανεπιστήμια.
Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει όλους πιο δυνατούς και πεισμωμένους να αποδείξουμε ότι η γενιά μας δεν χωράει στη μνημονιακή κανονικότητα, αλλά αξίζει πολύ περισσότερα.
Μάιος 2017
ΔΙΑΒΑΣΤΕ